Isoisämme
Aarne Lehtorinteen
jalanjäljillä

Aarne Lehtorinne syntyi vuonna 1924 Impilahdella Laatokan rannalla. Nuori miehenalku joutui vuonna -41 kotijoukkoihin ja seuraavana vuonna sotaväkeen. Äyräpäässä -44 vihollisen miina vei Aarnelta kokonaan oikean käden ja vasemman käden sormista jäi jäljelle vain peukalo ja pikkusormi. Lisäksi useat puutikut olivat sokeuttaneet hänen silmänsä. Vakavasti loukkaantunut Aarne pääsi turvaan aseveljen kantamana ensin joukkosidontapaikalle ja sitten myöhemmin Vaasan sotavammasairaalaan, jossa toipuminen vei pitkään. Toipumisen aikana näkö palautui, mutta kädet olivat vammautuneet pysyvästi, joten sota oli sodittu Aarnen osalta. Lapsuudenkoti Impilahdella jäi Neuvostoliiton puolelle ja uusi elämä aloitettiin Pohjanmaalla.

Aarne Lehtorinne

Vaikeasta sotavammasta huolimatta Aarne oli hyvin yritteliäs ja sisukas. 50-luvulla hän rakensi kasvavalle perheelleen hirsirunkoisen talon Kaartusen kylälle Etelä-Pohjanmaalle. Perheensä hän elätti kulkemalla kylällä talosta taloon tekemässä puusepäntöitä, kuten huonekaluja ja keittiökalusteita. Aarne oli käynyt sotainvalideille järjestetyn huonekalujen väritys- ja kiillotuskurssin, mutta suunnittelu ja rakentaminen lähti nuoresta miehestä itsestään.

Aarne rakensi oman puusepänliikkeen kotinsa pihapiiriin, jossa hän toteutti monenlaisia puusepäntöitä. Kun kylälle saatiin sähköt, hän rakensi itse sirkkelin ja vannesahan. Aarnen omat pojat toimivat apupoikina, ja näin valmistui ovia ja ikkunoita muiden huonekalujen lisäksi. Kylän ensimmäinen puhelin saatiin Lehtorinteen taloon, kun tuli tarve tilata ja toimittaa tavaraa. Sotavammastaan huolimatta Aarnesta tuli oiva tekijä. Välillä hän toimi jopa puutyön opettajana yläkoululaisille pojille. Sotavamma ei estänyt yritteliästä miestä.

Yritys kasvoi, ja vuonna 1973 isoisäni päätti myydä työkoneet veljelleen ja siirtyi itse yrityksen työnjohtajaksi. Taitavat veljekset tekivät paljon erilaisia kalusteita yksityisille ja yrityksille. Yritystoiminta kasvoi ja Suomessa oli parhaimmillaan noin sata Lehtorinteen tuotteiden jälleenmyyjää. Joitakin vuosia toimitettiin kahta kirjahyllymallia Anttilan tavarataloketjulle. Kirjahyllyt ja kalusteet olivatkin tehtaan menekkituotteita.

Vaalimme isiemme perintöä

Me Lehtorinteellä haluamme kulkea iso- ja isoisoisämme jalanjäljillä. Sotavamma ei estänyt Aarnea toteuttamasta käsityöläisen ja yrittäjän ammattia. Vaikka hän sai sotainvalidin sataprosenttista eläkettä, hänellä oli palava halu tehdä töitä käsillään. Koko elämänsä hän teki puutöitä ja suunnitteli uusia puu- sekä metallitöitä myös vapaa-aikanaan. Aarne oli aktiivien myös muussa toiminnassa. Hän perusti valokuvauskerhon yhdessä muiden kuvausharrastajien kanssa ja toimi myös sotainvalidien puheenjohtajana Alajärvellä.

Käsityöläisyys, mutta myös suunnittelu on kulkenut suvussamme läpi vuosikymmenten. Lehtorinne design studio vaalii isien perintöä ylläpitämällä hyvän muotoilun perinnettä. Yksinkertaisuus ja toiminnallisuus ovat avainasemassa, kun suunnittelussa laadukkaita ja käytännöllisiä tuotteita. Haluamme osoittaa kunnioitusta kaikille sotainvalideille, jotka uhrasivat paljon tälle maalle. Aarnen muisto säilyy aina ja haluamme tuoda sen jokaisen nähtäväksi oman työmme kautta.

Teija Lehtola

Graafinen suunnittelija ja muotoilija
Aarnen pojan tyttö

Seuraa meitä Facebookissa →